payday
     
PDF Печат Е-поща

История

Първоначалната регистрация на партията е направена  от Софийски Градски Съд  на основание на чл.9  от ЗПП,  с решение от 20.04.2001г.  Вписва в регистъра за политическите партии под № 259,том8,стр120, по ф.д №3595 по описа на СГС за 2001г, политическа партия с наименование  Гражданско Обединение  Рома.

Още същата година партията създава свои  28 областни  и 195 общински структури.

С това  име  2001г партията приема поканата на  БСП, за влизане на партията в състава на КОЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, за участие в парламентарните избори 2001г.

Партията  участва активно  в подготовката и провеждането на изборите  и успява да се нареди на второ място след водещата БСП в състава на коалицията , по брой гласове и получава един мандат за народен представител от 12 МИР Монтана.

След  успеха от парламентарните избори партията продължава да работи със своите структури  за реализация на своята програма и до голяма степен успява да реализира успешно поставените си задачи от  програмата.

По време на изборите за президент и вицепрезидент , партията активно  участва  в  подготовката и провеждането на изборите.

С неуморната работа на структурите по места, партията  допринесе  до голяма степен спечелването на изборите от КОАЛИЦИЯТА и  г-н Георги Първанов  и Г-н Ангел Марин станаха съответно президент и вицепрезидент   За това говори топлата и сърдечна среща  инициирана от г-н Първанов  в НДК с  Националния Съвет и Областните председатели на  партията, преди встъпването си в длъжност  като  президент на Р. България

През 2003г. На провеждането на  свой конгрес партията се преименува на политическа партия „РОМА” и с това наименование участва в  местните избори 2003г. Партията участва  в изборите  75%  самостоятелно и2 5% в коалиции създадени по места  съобразно мотивирани виждания  и решения на ръководствата на местните структури.

На тези местни избори партията участва за първи път самостоятелно и спечели 26  406 действителни гласове  -самостоятелни  и почти толкова в различни коалиции., 34 общински   съветници   със самостоятелни листи  и 24 в коалиция.

На изборите 2005г за Народно Събрание  Партията участва в състава на КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ с още  седем политически субекта.

Партията както винаги  чрез своите местни структури работи неуморно за сплотяването и единодействието на коалицията, за разлика от други субекти-членове на коалицията.

Въпреки всичко  коалицията се трансформира  от 18 члена състав на коалицията, коалицията остава с осем субекта участници в коалицията.

Въпреки голямата лоялност на партия РОМА към БСП и останалите пратньри в коалицията  на партията независимо от успеха и приноса за запазването на коалицията и спечелването на изборите  определят едно избираемо място в 6-ти МИР гр. Враца  и то е оспорвано до края на възможната регистрация.

Все пак  лидерът на партията г-н Тома Томов  остава втори във Враца и влиза за втори п мандат в парламента на 40-то Народно Събрание на Република България.

На местните избори през 2007г. партията участва със  самостоятелни листи в 133 общини  и 26 в коалиции. За голямо съжаление на тези избори се разигра една политическа драма, един политически фарс, като на много места  се оказваше  физически  натиск и различни заплахи към лидерите по места. Огромно влияние върху крайния резултат от изборите изигра и материално-финансовия фактор представен от субектите  представители на различни  групировки свързани по един или друг начин с партиите участващи в изборите с финансови средства , незнайно по какви пътища, но това не попречи на изхода от изборите, като се има в предвид, че голяма степен от електоралната маса на партията живее под социалния минимум , даже на маста са на ръба на оцеляването. Ето  това е една от главните причини за манипулация на изборите и купуването на гласове.

Много близко до съзнанието на всеки, които малко или много се занимава с политика маже да прецени, коя прослойка от населението попада в тази графа и коя част от населението се изкушава най много , когато някой  предложи  пари или други стимули, без никакви ангажименти, единствено да гласуват за посочения субект.

Въпреки тези обстоятелства и  сложната политическа обстановка в страната, като се има   в предвид незавидното материално и финансово положение на партията, успяхме с малки изключения да постигнем предишните резултати.

Спечелени самостоятелни -24274 действителни гласове и  почти толкова в коалиция

Самостоятелни мандата -26, в коалиция 6